Samiopoula – en øy du må besøke

Samos er en av de vakreste av mange vakre greske øyer. Den ligger sør i Egeerhavet helt inntil Tyrkia. Fra den lille havnebyen Pythagorion – Pythagoras fødeby – ser du over til Tyrkia som bare ligger en drøy kilometer unna.

Vi ankommer den lille bukta på øya Samiopoula, der kaptein Vasili legger til ved en steinbrygge.

Fra steinbrygga og over til den flotte stranda går det en liten sti - ca 300 meter.

Et skilt forteller at stranparasollene er forbeholdt de reisende som kommer med båten til kaptein Vasili.

...og vi ankommer den deilige stranden, kanskje den fineste på Samos.

Et deilig sted på jord...

Fra toppen av øya. Vi ser bukta, der båten legger til.

Det er to bygninger på øya, en kirke og en bolig/taverna.

Enkel servering smaker utrolig godt i godt selskap på en liten øy i Egeerhavet.

Idyllisk sti fra "tavernaen" og ned til stranda. Bare noen hundre meter.

Fra havna i Pythagorion – som er den mest idylliske og avgjort mest avslappende byen – finner du flere båter som går til forskjellige steder hver dag. En av dem går til en liten øy som hører til Samos. Den heter Samiopoula.

For å komme til Samiopoula, må du ta båten til mannen som eier denne øya, kaptein Vasili. Inntil for et par år siden hadde han sin gamle mor boende ute på øya. Øverst på øya bodde hun ved siden av en liten kirke. Kirken og huset er de eneste bygningene på øya. Moren døde, men kaptein Vasili fortsetter å kjøre sine turer ut til øya hver dag. Noen av de andre båtene går også korte turer innom øya, først og fremst for å besøke den flotte stranda.

Stranda på Samiopoula er ikke den største, men antagelig den fineste på Samos. Sanden er finkornet og vannet er krystallklart. Det er noen permanente solparaplyer på stranda, og de er forbehodt dem som kommer med båten til kaptein Vasili.

Båtturen ut fra Pythagorion til Samiopoula tar litt over en time. På turen utover får du servert et lite glass (eller to, om du vil) med Samos-vin. Den fåes i flere varianter. Den fåes faktisk også på Vinmonopolet hjemme i Norge. Det er en muskattvin som blandes ut i litt vann. Ved siden av vinen får du gjerne en appelsinbåt med kanel. I tillegg får du tilbud om å spise mat på øya.

– Fisk or meat, spør den blide tyske kona til kapteinen. Velger du fisk, får du helgrillet makrell. Foretrekker du kjøtt, blir det en grillet nakkekotelett. Begge deler smaker faktisk veldig godt. En hjemmelaget potetsalat, tsatsiki og gresk salat setter en spiss på måltidet som blir servert  midt på dagen øverst på øya, utenfor huset der gamlemor bodde. Og vil du gjøre det helt gresk, bestiller du en Retzina til maten.

Fra «tavernaen» ved kirken og ned til stranda går en sti blant gjerder, geiter og dyrkede jordflekker. Det tar fem minutter å gå ned til den fantastiske stranden. Her kan du ligge i sanden stort sett i fred og ro.

Turen med kaptein Vasilli er en heldagstur. Båten går tilbake til Pythagorion på ettermiddagen. Gjennom dagen hender det at det kommer andre sight-seeingbåter innom øya. Da kan det bli litt trangt om plassen på stranda, men de reiser ganske raskt igjen. Slik at roen igjen kan senke seg på den deilige stranda.

Sitter du i sanda og ser utover bukta, ser du over på Samos høyeste fjell, Kerkis. Kerkis er det høyeste fjell på de greske øyer. Det rager 1.433 meter over havet.

På båtturen hjem tenker du at du snart vil tilbake til den lille idylliske Samiopoula. Kapteinen kommer rundt med ozo til alle. Passasjerene i den lille båten er blitt litt mer kjent i løpet av dagen. Stemningen er hyggelig. Livet er herlig.

4 responses to “Samiopoula – en øy du må besøke

  1. Samos er også mitt favorittøy.
    Morro å lese om turen som jeg guidet som reiseleder på 90 -tallet.

    Var du på Kerkisfjellet og besøkte nonnene mens du var på Samos?

    • Nei, vi har ikke vært på Kerkisfjellet, men det høres ut som noe vi bør gjøre. Er det guidede turer dit, tror du . eller leier vi bil?

      • Startsted er Votsalaki på vestsiden av øyen-1,5 time fra Phytagorion.
        Deretter kan du kjøre moped/bil til foten av fjellsiden og så begynner turen.
        Det tar ikke lang tid til toppen men det er bratt og du blir svett.
        Fin merket sti oppover-brukte kanskje en drøy time opp og da kommer du til ett kloster med nonner og du får servert melon og det finnes vann der.

        Nonnen får levert mat etc med esel en gang i uka.Når jeg var der sist gang måtte jeg slå ett tlfnummer for dem da de hadde behov for «kontakt med omverdnen»
        Ja, jeg snakker litt gresk 🙂

        Elsker den øya og alle menneskene der!

  2. Å, dette hørtes flott ut! Den øya skal vi garantert til i sommer når vi reiser til Samos.

Legg igjen en kommentar