Ubetalelige Koster «koster ingenting»

Sist helg var vi på besøk hos Nilla og Knut på Koster. Det ble et møte med en eiendommelig og frodig øy – og et vennelig vertskap.

Knut og Nilla hilser oss velkommen på fergekaia på Nord-Koster.

Sammen med en stor gjeng nordmenn har Nilla og Knut kjøpt et gammel pensjonat og noen hytter på Nord-Koster. De har delt hyttene seg imellom og seksjonert ut hovedhuset. Nå er det et flott fellesskap av glade og fornøyde nordmenn som har fått sitt ferieparadis.

Endelig framme på det idylliske feriestedet.

Det er vel ingen hemmelighet at stedet kostet noen millioner, men prisen var ikke avskrekkende når det kom til hver enkelt andelshavers sum.

Stedet til Nilla og Knut, sett gjennom telelinse fra toppen av øya.

– 500 000 kroner. Det er jo ingenting, hadde Nilla sagt til noen venner. Barna rundt henne hadde snappet det opp, og den ene sa til den andre da han skulle vise kamraten det nye stedet:

– Det kostet 500 000 – det er jo ingenting, sa han, mens kameraten på 11 år ikke helt kunne forstå at 500 000 kroner var ingenting.

Vi ankom øya lørdag ved hjelp av Kosterferjene. Det var skyet, men sola kom utpå kvelden. Da vi kom opp på terrassen i den lille ferieleiligheten til Nilla og Knut åpenbarte det seg en fantastisk og ubetalelig utsikt. Vi så rett ut på havet i retning Jomfruland. Dagen etter opplevde vi havet i sol og sterk vind.

Ubetalelig verandautsikt på Koster.

Da gikk vi også en tur opp på toppen av Nord-Koster og fikk se en fantastisk panoramautsikt. De to gamle fyrlyktene er fra 1800-tallet og i følge historier lokalbefolkningen skal ha fortalt turister, skjønte ikke de lokale fiskerne hvorfor kystverket ville bygge dem. De ble en falsk sikkerhet får båtførerne, siden det var så mange skjær utenfor øya. Hvis det var tett tåke slik at de ikke så lyktene, kunne de tro at de var i trygt farvann.

Nesten litt gresk, fyrtårnene på Nord-Koster.

Fantastisk oversikt på toppen av øya.

Derfor ble det senere bygget nye fyr ute på de små skjærene.

Koster er en eiendommelig øy. VG-nett skriver at øya gir god mentalhygiene.   http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=2051768

Store deler av øya er fredet. Vi gikk fra feriestedet til Nilla og Knut og ut mot strandvikene nord-vest på øya. Her kan du finne deg en sandstrand for deg selv. Stien bort gikk i tett skog, åpent ”månelandskap” og svaberg. Vi fikk se andre deler av øya også, en flott campingplass nede ved sjøen med en langgrunn strand, akkurat som på Jomfruland.

Ut på tur - det ble en opplevelse, og mye minnet om Jomfruland.

Koster har forøvrig mange likhetstrekk med Jomfruland – begge er to eiendommelige, frodige og idylliske øyer ute i havet.

Sundet mellom Sør- og Nord-Koster er idyllisk.

Det er mye morsomt å fortelle om Koster, og snart skal jeg fortelle litt om campinglivet der ute. Om klasseskillet og hierarkiet i det lille merkelige samfunnet som en campingplass er. Om rekved som blir dyrebare møbler og om uskrevne regler i campinglivet.

Følg med!

4 responses to “Ubetalelige Koster «koster ingenting»

  1. Tilbaketråkk: Mink, mår, ilder, røyskatt – hvem er denne artige, lille fyren? | Anniken Røils blogg

  2. hei! jeg leser bloggen din og ser at du har vært på koster. vi skal dit i sommer og leter etter et sted og bo. hvordan kan jeg finne knut og nilla?
    håper du kan hjelpe meg!

  3. hei igjen! jeg når ikke frem til nilla, kan det være feil nummer? jeg har også brukt 0046 foran, da jeg ringer fra norge. har du noen gode råd?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s